[Resensi Buku] First Job, Great Job; America’s Hottest Business Leaders Share Their Secrets

Carousell - FIRST JOB GREAT JOB JASON R RICH
Carousell

Judul Buku : First Job, Great Job; America’s Hottest Business Leaders Share Their Secrets

Penulis : Jason R. Rich

Penerbit : Macmillan Spectrum, USA

Tahun : 1996

Jumlah Halaman : xi+212 hlm.

You’ve got your diploma…

Now you have to get that job! You don’t know what you really want to do but you want it to be fun. After all, if you’re going to spend the better part of the next 40 years working, you’d better enjoy what you choose. How do you get started? You’ve been hearing all about resumes, networking and interviews. But, what do you have to do to get a job at a company where you’d love to work? Read on!

In First Job, Great Job, 25 executives at a diverse range of the most successful companies tell you – in their own words – what they look for when they’re hiring. From internships to salary to education, these successful business people reveal their insider insights on job issues including:

+ Getting your foot in the door when you don’t know anyone at a company

+ Researching a company before you have an interview

+ Knowing what questions you should ask the interviewer

+ Matching your personality to a position

+ Writing the best resume

Jason Rich has succeeded in compiling an entertaining and informative handbook on harnessing passion. It’s a great read. – Tom Bergeron, Host “Fox After Breakfast”

Rich is President of Teen Talk Communications. He has written 20 books and contributes to several national magazines. Visit the author on his Web Site – www.firstjob.com

Sebelum baca resensinya, tarik nafas dulu. Ini bakal jadi salah satu resensi terpanjang yang pernah ada. Bukan karena ulasannya, namun justru karena poin-poin penting dalam bukunya sendiri.  Posisinya yang terbit pada tahun 1996 mungkin membuat beberapa hal tidak berlaku lagi, seperti perkembangan dunia digital yang saat ini sudah memudahkan pencari kerja akan informasi lowongan. Meskipun demikian, masih banyak hal yang bisa kita terapkan juga. Buku dengan 25 narasumber yang menjabat di level eksekutif ini memuat mulai dari teknik memilih pekerjaan, menulis resume dan cover letter, memperluas jaringan, tips interview, dan tentu saja naik jabatan. Yuk langsung saja kita simak nasihat dari 25 pemimpin di bidang bisnis ini! Lanjutkan membaca [Resensi Buku] First Job, Great Job; America’s Hottest Business Leaders Share Their Secrets

Iklan

[Resensi Buku] Lean In; Women, Work, and the Will to Lead

women work and the will to lead sheryl sandberg
amazon.in

Judul Buku : Lean In; Women, Work, and the Will to Lead

Penulis : Sheryl Sandberg, Chief Operating Officer of Facebook

Penerbit : Ebury Publishing

Tahun : 2013

Jumlah Halaman : 230 hlm.

In 2010, Sheryl Sandberg, chief operating officer of Facebook, gave an electrifying TEDTalk – viewed more than 2 million times. In it she described how women unintentionally hold themselves back in their careers and encouraged women to “sit at the table,” take risks, and pursue their goals with gusto.

Sandberg digs deeper into these issues in Lean In and examines why – despite the progress women have made – men still hold the vast majority of leadership positions in government and industry. She combines personal anecdotes, hard data, and compelling research to cut through the layers of ambiguity and bias surrounding the lives and choices of working women. She describes specific, practical steps women can take to combine professional achievement with personal fulfilment and demonstrates how men can benefit by supporting women in the workplace and at home.

Written with both humor and wisdom, Sandberg’s book is an inspiring call to action and a blueprint for individual growth. Lean In is destined to change the conversation from what women can’t do to what they can.

“Sheryl provides practical suggestions for managing and overcoming the challenges that arise on the ‘jungle gym’ of career advancement. I nodded my head in agreement and laughed out loud as I read these pages. Lean In is a superb, witty, candid, and meaningful read for women (and men) of all generations.”

Condoleezza Rice, Former U.S Secretary of State

Women in leadership
Bard College

Bingung deh mulai dari mana. I feel so lucky to find this book earlier before entering the workplace. Buku tipe self-improvement yang dikategorikan dalam business/current affairs ini membahas mengenai kondisi dimana lebih banyak pemimpin laki-laki dibanding perempuan di dalam perusahaan, dan practical steps supaya lebih banyak perempuan yang berani untuk mengambil langkah di bidang ini. Eits, jangan salah paham dulu mengartikan buku ini bermaksud ingin memusnahkan pemimpin laki-laki. Tidak begitu. Baca sampai akhir, ya. Lanjutkan membaca [Resensi Buku] Lean In; Women, Work, and the Will to Lead

Note to Self Before Birthday Month

Beauty of diversity
The Freeman Institute

Beberapa waktu lalu, seorang kawan berkata kurang lebih begini, “Aku ngerasa Allah tuh emang kasih apa yang kita butuhkan pada saat itu. Entah dalam bentuk posisi, orang, ataupun benda,” ketika kami berdua membahas mengenai alasan kami berada di posisi saat ini, mengapa kami bertemu dengan orang-orang kurang menyenangkan, dan mengapa begini-begitu. Orang memang suka mempertanyakan hubungan sebab-akibat, ya.

Saya teringat teman pena saya sejak awal masuk SMA. Orang Inggris. Kami cukup dekat dan intense dalam berkomunikasi, namun tidak pernah bertukar sosial media lain di luar email. Dia bilang kalau saya ke Eropa, ke negera mana pun itu, dia akan bisa menemui saya dengan mudah – sebelum isu BREXIT keluar. Nyatanya, ketika saya berkesempatan ke Eropa, kami tidak bisa bertemu karena berbagai alasan. Kini kami sudah lost contact. Setelah dipikir-pikir, mungkin Allah memang mengirim dia untuk saya sebagai lahan belajar Bahasa Inggris dengan native. Mungkin sekarang menurut Allah, saya ataupun dia sudah tidak saling membutuhkan satu sama lain. Mungkin karena saya sudah bisa praktik Bahasa Inggris secara langsung saat ini tanpa perlu mencari teman di dunia maya. Dan pastinya, ada alasan sendiri juga untuk dia.

Di usia saya yang berkepala dua ini, ditambah posisi sebagai mahasiswa akhir, saya sering kali merasa ditekan dan disudutkan dari berbagai arah. Kepala dua itu artinya sudah tidak muda lagi. Tidak ada waktu ‘bermain-main’. Kepala dua artinya adalah waktu untuk membangun rencana dan tahap-tahap untuk menjadi mandiri. Bahkan sudah seharusnya mandiri total. Lanjutkan membaca Note to Self Before Birthday Month

[Resensi Buku] Animal Farm

amazon
Amazon

Judul Buku : Animal Farm

Penulis : George Orwell

Penerbit : Longman Malaysia

Tahun : First published 1945, 87 impression 1995

Jumlah Halaman : vi+122

Benjamin felt a nose nuzzling at his shoulder. He looked round. It was Clover. Her old eyes looked dimmer than ever. Without saying anything, she tugged gently at his mane and led him round to the end of the big barn, where the Seven Commandments were written. For a minute or two they stood gazing at the tarred wall with its white lettering.

“My sight is failing,” she said finally.

“Even when I was young I could not have read what was written there. But it appears to me that wall looks different. Are the Seven Commandments the same as they used to be, Benjamin?”

For once Benjamin consented to break his rule, and he read out to her what was written on the wall. There was nothing there now except a single Commandment. It ran “

ALL ANIMALS

ARE EQUAL

BUT SOME ARE

MORE EQUAL

THAN OTHERS

The illustration on the cover is reproduced by permission of the Educational Film Centre Ltd

SPOILER ALERT!

Introduction: George Orwell and Animal Farm

“I write it because there is some lie I want to expose, some fact to which I want to draw attention, and my initial concern is to get a hearing.” This was one of Orwell’s major concerns throughout his career as a writer; a second was the way language is twisted and corrupted to tell lies for political purposes, and made into weapon of political control. (p. iii)

… what Orwell regarded as one of the worst sins: intelligence which refuses to take political responsibility. (p. v)

“Liberty is the right to tell people what they do not want to hear.” (p. vi)

Buku yang sering kali dikaitkan dengan karya Orwell yang lain, yaitu 1984 (cek resensinya), ini kembali membahas sebuah sistem politik pemerintahan. Namun, dalam bentuk fabel yang diberi judul Animal Farm atau peternakan hewan.  Beberapa pembaca mengaitkan tokoh babi jantan Old Major sebagai Marx, lalu babi jantan Napoleon sebagai Stalin, dan babi jantan Snowball sebagai Trotsky. Marx adalah filsuf yang dikenal dengan ide komunismenya. Stalin adalah kepala negara Uni Soviet sejak pertengahan 1920s sampai meninggal. Sedangkan Trotsky adalah penerus Lenin juga, tapi diusir oleh Stalin ke luar Uni Soviet. Lanjutkan membaca [Resensi Buku] Animal Farm

[Resensi Buku] We the Living

we the living amazon.com
amazon.com

Judul Buku : We the Living

Penulis : Ayn Rand

Penerbit : Signet

Tahun : (75th Anniversary Edition) Juni, 2011

Jumlah Halaman : xiii + 511 hlm.

75TH ANNIVERSARY EDITION

We the Living is not a story about Soviet Russia in 1925. It is a story about dictatorship, any dictatorship, anywhere, at any time, whether it be Soviet Russia, Nazi Germany, or – which this novel might do its share to prevent – a socialist America.” – AYN RAND

First published in 1936, this classic novel as its theme the struggle of the individual against the state. It portrays the impact of the Russian Revolution on three human beings who demand the right to live their own lives and pursue their own happiness. It tells of a young woman’s passionate love, held like a fortress against the corrupting evil of a totalitarian state. We the Living is not a story of politics, but of the men and women who have to struggle for existence behind the Red banners and slogans. It is a picture of what those slogans do to human beings. What happens to the defiant ones? What happens to those who succumb? Against a vivid panorama of political revolution and personal revolt, Ayn Rand shows what the theory of socialism means in practice.

This seventy-fifth anniversary edition includes an Introduction and an Afterword by Ayn Rand’s philosophical heir, Leonard Peikoff.

Born February 2, 1905, AYN RAND published her first novel, We the Living, in 1936. Anthem followed in 1938. It was with the publication of The Fountainhead (1943) and Atlas Shrugged (1957) that she achieved her spectacular success. Ms. Rand’s unique philosophy, Objectivism, has gained a worldwide audience. The fundamentals of her philosophy are put forth in three nonfiction books, Introduction to Objectivist Epistemology, The Virtue of Selfishness, and Capitalism: The Unknown Ideal are all available in Signet editions, as is the magnificent statement of her artistic work, The Romantic Manifesto.

QUOTES

Writers are made, not born. (p.ix)

“Well, if I ask people whether they believed in life, they’d never understand what I meant. It’s a bad question. It can mean so much that it really means nothing. So I ask them if they believe in God. And if they say they do – then I know they don’t believe in life.”

“Why?”

“Because, you see, God – whatever anyone chooses to call God – is one’s highest conception of the highest possible. And whoever places his highest conception above his own possibility thinks very little of himself and his life. It’s a rare gift, you know, to feel reverence for your own life and to want the best, the greatest, the highest possible, here, now, for your very own. To imagine a heaven and then not to dream of it, but to demand it.” (p.112)

Lanjutkan membaca [Resensi Buku] We the Living

[Resensi Buku] The King of Torts

Judul Buku : The King of Torts

Penulis : John Grisham

Penerbit : Doubleday

Tahun : 2003

Jumlah Halaman : 294 hlm.

Buku yang menggunakan hardcover ini dicetak dengan gaya buku lama, yang tidak memiliki gambar di cover depan maupun belakang, apalagi sinopsis dan kutipan orang lain mengenai bukunya. Jadi, langsung aja ke quote, isi cerita, dan pendapat, ya.

QUOTES

… an organized desk was a sign of an organized mind. If you couldn’t find something in thirty seconds, you were losing money (p. 8)

I rather say you’re losing everything eh.

“You have to spend money to make money.” (p.116)

“… People think I’m greedy because I could quit and go live on a beach for the rest of my life. Boring! I’d rather work a hundred hours a week trying to catch big crooks. It’s my life.” (p.128)

“Live for the moment, Clay. Tomorrow will take care of itself…” (p.164)

You live by the leak, you die by the leak. (p.244)

SUMMARY

Buku ini menceritakan tentang Clay Carter yang berprofesi sebagai public defender di Washington D.C. Lulusan Georgetown Law School ini dulunya bekerja di kantor hukum milik ayahnya yang juga seorang pengacara, sebelum musibah menimpa keluarga dan memaksa perusahaan ayahnya ditutup. Mau tidak mau, Clay pun bekerja di kantor public defender. Mikirnya sih, itu sebagai jalan untuk mencari pengalaman sebelum nantinya terjun ke perusahaan hukum besar. Kenyataannya, hampir semua yang bekerja di kantor public defender memang selalu memimpikan bekerja di perusahaan hukum besar dan berakhir di kantor itu lagi, itu lagi.

Suatu hari, Clay ditunjuk untuk mewakili Tequila Watson yang dituntut atas kasus penembakan terhadap seorang pemuda bernama Pumpkin. Lanjutkan membaca [Resensi Buku] The King of Torts

Mengintip Paris yang Katanya…

Sebenarnya, saya kurang tertarik sama yang namanya Paris. Sama halnya dengan kurang tertariknya saya sama Milan. Paling gitu-gitu aja. Kesannya udah rame, berisik, dan hedon. Bagi penggiat fashion, dua kota itu boleh jadi masuk ke list destinasi wajib. Buat saya yang mahasiswa jelata, apalah daya ke sana. Belanja top brands di the Champs-Elysees juga nggak mungkin, apalagi hunting produk fashion di Milan shopping streets.

Sekedar wajib aja. Katanya rugi kalau ada kesempatan main ke Eropa dan nggak mampir ke Paris untuk menyaksikan kokoh dan cantiknya menara setinggi 300m yang ada sejak akhir abad ke 19. Ya, menara Eiffel yang sering nongol di buku Atlas halaman terakhir, materi keajaiban dunia.

Supaya nggak merugi jauh-jauh ke sana, saya cari tahu lagi soal Paris. Ternyata ada toko buku Shakespeare and Company yang cukup menarik untuk dikunjungi di Paris. Hm, boleh deh. Saya membeli tiket Euro Trip II, kali ini tanpa travel-mate aka solo-traveling, dengan rute Praha-Paris-Amsterdam-Praha. Booked!

Karena ini bakal jadi trip solo pertama saya di Eropa, rasanya dag dig dug dar selama duduk di bus. Kata orang, Paris itu nggak ramah sama traveler. Mungkin karena udah bosen juga dengan menumpuknya traveler di sana. Kata media, Paris juga nggak ramah sama Muslim. Apalagi saya dengan jelas menampakkan identitas Muslim saya menggunakan jilbab. Bismillah aja lah. Kata ibu, dimana-mana itu bumi Allah.

Saya sampai di Paris pagi hari. Metro yang saya tumpangi dari terminal bus ke the Champs-Elysees cukup sepi. Bahkan ketika saya melalui lorong untuk keluar dari stasiun metro, hanya terdapat 1-2 orang yang lalu lalang. Karena saya datang dengan prasangka, belum-belum, Lanjutkan membaca Mengintip Paris yang Katanya…