Diposkan pada Cerita Tanah Rantau, Turkey, Turki

Magang di Kampus Periode 2

Udah nggak ada deg-deg an macam magang pertama semester lalu sih, tapi tetap asyik kok sensasinya 😀

Sebenernya jadwal magangnya itu tanggal 23-27 April. Tapi karena tanggal 23 April itu ada Hari Anak Nasional yang merupakan hari libur nasional tentunya, kita nggak jadi magang. Saya udah seneng banget bakal magang 4 hari doang. Ya, meskipun magang itu seru, malas juga tiap pagi harus ke kampus sebelum jam 9 pagi dan balik hampir jam 5 sore. Eh ternyata supervisor kita bilang kalau kita tuh wajib magang 5 hari kerja. Nggak ada excuse libur begitu. Sebagai gantinya, magang kita dimulai dari tanggal 24-30 April. Sabtu dan Minggu libur ya, hitungannya tetap 5 hari kerja.

Day 1

Hari pertama saya ditugasin bareng I buat bikin pengumuman gitu mengenai konferensi. Kita nggak dikirim buat meliput. Bagus lah bisa agak santai hari pertama. Abis bikin tulisannya, saya langsung cus ke kelas. Biasanya kalau kita magang ini nggak bisa masuk ke kelas. Karena beres cepat, nggak bolos deh. Semester ini saya bolosnya udah parah banget soalnya. Bahkan ada satu mata kuliah yang saya nggak pernah masuk. Cuma nitip tanda tangan mulu karena kurang cocok sama dosen dan mata kuliahnya. Padahal nilai UTS nya juga nggak bagus. Hiks 

Bradley Simpson - Pinterest
Bradley – Pinterest

Oh ya, hari pertama ini ada kejadian yang bikin saya agak kesel. Jadi pas saya masuk ke newsroom itu ada segerombol anak kelas 4 yaitu dua cewek dan satu cowok yang ngobrolnya heboh. Padahal mah lainnya diem. Mereka sobatan gitu. Nah pas pembagian tugas berita, mereka yang heboh tadi ditunjuk untuk meliput bertiga. Jarang banget nih ngeliput bertiga. Normalnya mah cuma dua-dua dalam grup. Eh, salah satu cewek usul supaya mereka dikirim liputan berempat; mereka bertiga dan ada satu cowok lagi – sebut saja namanya Mawar. Eh, salah ya. Sebut aja namanya Bradley.

Ucet dah ya, masa liputan aja rame banget berempat kek demo? Tentu aja supervisor kami menolak. Terus si cewek bilang, “Asal sama Bradley juga, berapapun jumlah tugas liputan, bakal kita kerjain kok, Pak!” Lanjutkan membaca “Magang di Kampus Periode 2”

Iklan
Diposkan pada Review, Review Buku

[Review Buku] Woman on the Other Shore

Woman on the Other Shore
Amazon

Judul Buku : Woman on the Other Shore

Penulis : Mitsuyo Kakuta

Penerbit : Kodansha International

Tahun : 2007 (Japanese version, 2004)

Jumlah Halaman : 271 hlm.

The poignant and soothing story of two thirty-five-year-old women- one a housewife and a mother, the other an unmarried company president-and their unlikely friendship, by one of the most popular and perceptive writers in Japan today.

This compelling novel, widely acclaimed for its perceptive portrayal of the everyday lives and struggles of Japanese women, struck a deep chord with readers throughout Japan. In 2005 it won the prestigious Naoki Prize, awarded semiannually for the best work of popular fiction by an established writer.

Sayoko, a thirty-five-year-old homemaker with a three-year-old child, begins working for Aoi, a free-spirited, single career woman her own age who runs a travel agency-housekeeping business. Timid and unable to connect with other mothers in her neighborhood, Sayoko finds herself drawn to Aoi’s independent lifestyle and easygoing personality. The two hit it off from the start, beginning a friendship that is for Sayoko also a reaffirmation of what living is about.

Aoi, meanwhile, has not always been the self-confident person she appears to be. Severe classroom bullying in junior high had forced her to change schools, uprooting her and her family to the countryside; and at her new school, she was so afraid of again becoming the object of her classmates’ cruelties that she spent most of her time steering clear of those around her.

The present-day friendship between Sayoko and Aoi on the one hand, and Aoi’s painful high school past on the other, form a gripping two-tier narrative that converges in the final chapter. The book touches on a broad range of issues of concern to women today, from marriage and child-rearing to being single and working for oneself. It is a universal story about both the fear and the joy of opening up to others.

QUOTES

“I want you to know, Aokins, that you don’t have anything to be afraid of at school. Even if you’re right, even if they keep passing the icy treatment from one person to another like you say and it comes round to you, I’ll always be your friend, and I’ll do everything I can to stand up for you, if you always have at least one person to talk to, then you’ve got nothing to be afraid of, right?” p. 76

“… The true cause of plummeting birthrates isn’t women who work, it’s the grievances of happily married housewives.” P. 90

To find something that makes you unafraid of being alone, rather than to have so many friends that you wind up being terrified of solitude. p.95

When she found her job, Sayoko had promised herself several things to make sure there wouldn’t be any problems. No matter how busy she got, she would keep up her house. Lanjutkan membaca “[Review Buku] Woman on the Other Shore”

Diposkan pada Review, Review Buku

[Resensi Buku] Botchan karya Natsume Soseki

botchan
Amazon

Judul Buku : Botchan

Penulis : Natsume Soseki

Penerbit : Japanese Literature P

ublishing Project (JLPP)

Tahun : 2005

Jumlah Halaman : 172 hlm.

“Soseki’s lightest and funniest work.”

–          Donald Keene

“Natsume Soseki is unquestionably one of the Japan’s greatest modern novelists, and the easiest approach to his work is through his delightful early satire, Botchan.”

–          Oliver Statler

This rillicking rebel, and the spice and pace of the narrative, will appeal to parent, teacher, and schoolchild alike.”

–          Times Literary Supplement

Like The Catcher in the Rye or The Adventures of Huckleberry Finn, Botchan, a hilarious tale about a young man’s rebellion against “the system” in a country school, is a classic of its kind. Among Japanese readers both young and old has enjoyed a timeless popularity, making it, according to Donald Keene, “probably the most widely read novel in modern Japan.”

The setting is Japan’s deep south, where the author himself spent some time teaching English in a boys’ school. Into this conservative world, with its social proprieties and established pecking order, breezes Botchan, down from the big city, with scant respect for either his elders or his noisy young charges; and the result is a chain of collisions large and small.

Much of the story seems to occur in summer, against the drone of cicadas, and in many ways this is a summer book – light, funny, never slow-moving. Here, in a lively new translation much better suited to Western tastes than any of its forebears, Botchan’s homespun appeal is all the more apparent, and even those who have never been near the sunlit island on which these calamitous episodes take place should find in it uninterrupted entertainment.

QUOTES

Living in a little town where everybody knows everybody’s business is no fun! (p.46)

Mischief and punishment go hand in hand – it’s knowing that the punishment comes with it that makes it fun to dare to do mischief. (p.54) Lanjutkan membaca “[Resensi Buku] Botchan karya Natsume Soseki”

Diposkan pada Review, Review Buku

[Resensi Buku] By the River Piedra I Sat Down & Wept

 

paulo coelho
HarperCollins UK

Judul Buku : By the River Piedra I Sat Down & Wept

Penulis : Paulo Coelho

Penerbit : HarperCollins

Tahun : 2014

Jumlah Halaman : 192 hlm.

To love is to lose control

Pilar fell in love when she was seventeen, but her lover left to explore the world beyond their home town. Eleven years on, she’s a feisty young woman who has learned to expect nothing from men, until she receives an unexpected call from her childhood sweetheart. He’s grown into a handsome, charismatic spiritual teacher who has turned to religion as a refuge from his inner conflicts.

Together they journey the French Pyrenees, and she discovers more about her lover’s miraculous spiritual gifts. But as they grow closer, the question arises: will he be forced to choose between romantic love and love for the whole of humanity?

Paulo Coelho, the author of The Alchemist, is an enchanting storyteller, inspiring people all over the world to see beyond the ordinary and into the remarkable.

QUOTES

‘Seek to live. Remembrance is for the old,’ he said. (p.8)

We will understand the miracle of life fully when we allow the unexpected to happen. (p.13)

And any woman with the least bit of sensitivity can read the eyes of a man in love Lanjutkan membaca “[Resensi Buku] By the River Piedra I Sat Down & Wept”

Diposkan pada Review, Review Buku

[Bicara Buku Franz Kafka] Letter to My Father

franz kafka letter to my father.jpgJudul Buku : Letter to My Father

Penulis : Franz Kafka

Penerbit : Literart

Tahun : Januari 2016

Jumlah Halaman : 69 hlm.

Franz Kafka wrote this letter to his father, Hermann Kafka, in November 1919. Max Bond, Kafka’s literary executor, relates that Kafka actually have the letter to his mother to hand to his father, hoping it might renew a relationship that had lost itself in tension and frustration on both sides. But Kafka’s probing of the deep flaw in their relationship spared neither his father nor himself. He could not help seeing the failure of communication between father and son as another moment in the larger existential predicament depicted in so much of his work. Probably realizing the futility of her son’s gesture, Julie Kafka did not deliver the letter but instead returned it to its author.

“It is as if a person were a prisoner, and he had not only the intention to escape, which would perhaps be attainable, but also, and indeed simultaneously, the intention to rebuild the prison as a pleasure dome for himself. But if he escapes, he cannot rebuild, and if he rebuilds, he cannot escape.”

Beberapa waktu yang lalu setelah baca buku The Metamorphosis, meskipun kurang begitu suka sebenarnya saya cukup dibuat penasaran mengapa tulisan Franz Kafka begitu. Sebaiknya memang sebelum baca The Metamorphosis, baca Letter to My Father ini dulu. Lanjutkan membaca “[Bicara Buku Franz Kafka] Letter to My Father”

Diposkan pada Tips dan Motivasi

Belajar Ramah

pinterest
Pinterest

Hari Jumat kemarin saya iseng masuk ke kelas TOMER (persiapan bahasa Turki) buat nonton temen saya presentasi tentang Indonesia. Dia nunjukin Indonesia dengan kekayaan lokalnya. Saya baper banget ketika dia putar video ini.

Baperrrrrr banget. Tapi bukan mikir rumah. Karena posisi saya lagi di TOMER, saya juga jadi mikir tentang masa TOMER saya. Gimana dulu kami yang selalu bersama selama 9 bulan, sekarang udah jarang banget ketemu satu sama lain. Ada sih ketemu satu dua temen. Tapi kadang kita kayak segan mau nyapa duluan.

Saya itu bukan tipe orang yang suka ketemu orang yang dikenal, kecuali kalo emang deket. Jadi seringkali – meskipun nggak selalu- kalo saya hampir papasan sama orang yang dikenal, saya muter arah. Kalau nggak gitu, pura-pura main hape atau apalah. Ini jelek banget asli. Tapi saya nggak suka suasana awkward ketika semisalnya saya nyapa duluan, eh si yang disapa nggak nyapa balik entah karena nggak lihat, nggak denger, atau sengaja menolak. Malu diliat orang – meski kadang alasan saya nggak nyapa juga karena terlalu males switch ke raut ramah. Selain itu juga karena saya beberapa kali kalo lagi nggak pakai kacamata atau kelelahan, suka salah lihat orang dari kejauhan. Lanjutkan membaca “Belajar Ramah”

Diposkan pada Cerita Tanah Rantau, Islam, Jelajah Masakan turki, Turkey, Turki

Nyaris Menelan Alkohol!

red-dragon-chinese-restaurant_1
Red Dragon tampak depan (Izmir Mekan Rehberi)

Di kota Izmir ini ada beberapa rumah makan Cina, Jepang, dan sejenisnya. Beberapa di antaranya adalah Red Dragon, Chickinn, dan Sushico. Paling sering – meski nggak sering amat – mampir ke Red Dragon karena tiap jam makan siang di luar weekend, mereka punya menu khusus yang harganya lebih murah dibanding menu normal. Selain itu, Red Dragon ini tempatnya cukup cozy dengan hiasan khas Tiongkok. Belum lagi diputarnya musik ala Cina dan layar TV berukuran normal yang menayangkan budaya Cina. Berasa di Cina deh – kek pernah aja.

red-dragon-chinese-restaurant_7
Red Dragon tampak dalam (Izmir Mekan Rehberi)

Summer lalu teman sekamar saya kerja part time di Red Dragon. Tiap pulang kerja, dia selalu bawain kita makanan. Meskipun seringkali bawain nasi goreng, beberapa kali dia bawain dumpling. Yah, cukup mengobati kerinduan saya akan makanan Indonesia lah – psst di Red Dragon ini juga menjual pisang goreng loh. Meski saya lebih suka apel gorengnya 😀 Lanjutkan membaca “Nyaris Menelan Alkohol!”