Diposkan pada Review, Review Buku

[Resensi Buku] Theodore Boone: Half The Man, Twice The Lawyer

The Works
The Works

Judul Buku : Theodore Boone – Half The Man, Twice The Lawyer

Penulis : John Grisham

Penerbit : Hodder & Stoughton

Tahun : 2010

Jumlah Halaman : 263 hlm.

A PERFECT MURDER

A FACELESS WITNESS

ONE PERSON KNOWS

THE WHOLE TRUTH …

AND HE’S ONLY THIRTEEN

YEARS OLD

MEET THEODORE BOONE

Bestselling author John Grisham delivers high intensity legal drama for a new generation of readers

QUOTES

Repeat something enough and folks will start to believe it. p. 64

Enemies one moment, old pals the next. Theo had seen it before. His mother had tried to explain that lawyers are paid to do a job, and to do it properly they had to park their personal feelings at the door. The real professionals, she said, never lose their cool and carry grudges. p. 85

SUMMARY

Theodore Boone adalah bocah laki-laki berkawat gigi (entah mengapa saya menyebutkannya) kelas 8 SMP yang berusia 13 tahun. Pekerjaan kedua orangtuanya – Woods dan Marcella Boone – sebagai pengacara membuat Theo tertarik pada dunia hukum. Ketertarikannya tidak main-main. Ia sering main ke pengadilan, menghadiri persidangan terbuka, dan banyak kenal pengacara, paralegal, hakim, court reporter, polisi, hingga bailiff. Di samping itu, Theo juga sering memberikan legal advise kepada teman-teman di sekolahnya. Ada kalanya ia membantu Sandy Coe dalam kasus foreclosure/penyitaan, Hallie dalam kasus anjingnya, Woody dalam kasus kakaknya yang menggunakan narkotika, Miss Gloria sekertaris sekolah yang saudaranya mabuk dalam menyetir, April yang orangtuanya bercerai, hingga kasus yang menjadi inti dalam novel ini.

Cool kid, eh? Lanjutkan membaca “[Resensi Buku] Theodore Boone: Half The Man, Twice The Lawyer”

Iklan
Diposkan pada Review, Review Buku

[Resensi Buku] The Racketeer

The Racketeer
ebooksforfree.org

Judul Buku : The Racketeer

Penulis : John Grisham

Penerbit : Bantam Books

Tahun : 2012

Kota : New York, US

Jumlah Halaman : 340 hlm.

“The Racketeer is guilty of only one thing: keeping us engaged until the very last page.”

USA Today

In the history of the United States, only four active federal judges have been murdered. Judge Raymond Fawcett has just become number five. His body is found in his remote lakeside cabin. There is no sign of forced entry or struggle. Just two dead bodies: Judge Fawcett  and his young secretary. And one large, state – of – the – art, extremely secure safe, opened and emptied.

One man, a former attorney, knows who killed Judge Fawcett, and why. But that man, Malcolm Bannister, is currently residing in the Federal Prison Camp near Frostburg,  Maryland. Though serving time, Malcolm has an ace up his sleeve. He has information the FBI would love to know. Malcolm would love to tell them. But everything has a price – and the man known as the Racketeer wasn’t born yesterday.

“A satisfying, deeply engrossing thriller in which different forms of justice are ultimately served.” – The Washington Post

“Fast – past… with enough  startling plot twists- and changes of scenery, from Miami to Montego Bay and beyond – to surprise even the most suspicious reader.”

– The Wall Street Journal

“Tautly plotted.”

– Entertainment Weekly

QUOTES

I wish there was a wall, one ten feet tall, made of solid brick, with coils of glistening razor wire along its top, one that would keep me from gazing at the hills and dreaming of freedom. p.8

There are so many cruel twists in a long prison term. One is the feeling of being slowly forgotten by the world and by those you love and need. p.13

It’s hard to believe he could have missed the story of the murder, but it’s also entirely possible. Just because I read several newspaper a day doesn’t mean everyone does. p.32 Lanjutkan membaca “[Resensi Buku] The Racketeer”

Diposkan pada Review, Review Buku

[Resensi Buku] The Partner

Life on the run was life in the past. There was no closure. (p. 116)

9780385485784-us
abebooks

Judul Buku : The Partner
Penulis : John Grisham
Penerbit : Doubleday
Tahun : 1997
Jumlah Halaman : 366 hlm.

It began when he disappeared. But it didn’t really start until they found him…

QUOTES

Life on the run was life in the past. There was no closure. (p. 116)

It’s a lawyer’s dream. Threaten everything, but walk away with the settlement. (p.169)

“… I’ve been a judge for twelve years, and I’ve seen people stand before me and confess to crimes that they still couldn’t believe they committed. Under the right circumstances, a man can do just about anything.” (p. 295)

“… I know it’s a bitter pill to swallow, but you can’t change the facts…” (p. 340)

“Everybody wants to run, Karl. At some point in life, everybody thinks about walking away. Life’s always better on the beach or in the mountains. Problems can be left behind. It’s inbred in us. We’re the products of immigrants who left miserable conditions and came here in search of a better life. And they kept moving west, packing up and leaving, always looking for the pot of gold…” (p. 353-354)

SUMMARY

Sebenernya saya pengin banget tulis rangkuman panjang-panjang. Tapi berhubung minggu ini jadi salah satu minggu supeeer sibuk, saya bakal menuliskan resensi ini sesingkat mungkin. Oke, langsung saja.

Patrick Lanigan merupakan seorang partner di salah satu perusahaan hukum di Amerika Serikat yang membawa kabur uang senilai USD 90 milyar, serta memalsukan kematiannya yang berujung tuduhan pembunuhan, hingga kabur ke Brazil. Lanjutkan membaca “[Resensi Buku] The Partner”

Diposkan pada Review, Review Buku

[Resensi Buku] The Litigators

1061-the-litigators-Shastrix
Shastrix

Judul Buku : The Litigators
Penulis : John Grisham
Penerbit : Hodder & Stoughton Ltd.
Tahun : 2011
Jumlah Halaman : 436 hlm.

David Zinc has it all: big firm, big salary, life in the fast lane. Until the day he snaps and throws it all away.

Leaving the world of corporate law far behind, he talks himself into a new job with Finley & Figg. A self-styled ’boutique’ firm with only two partners, Oscar Finley and Wally Figg are ambulance-chasing street lawyers who hustle nickle-and-dime cases, dreaming of landing the big win.

For all his Harvard Law Degree and five years with Chicago’s top firm, Zinc has never entered a courtroom, never helped a client who really needed a lawyer, never handled a gun.

All that is about to change.

QUOTES

Oscar firmly believed the image also conveyed the message that he did not work cheap, though he usually did. (p. 55)

Jadi ceritanya, pengacara bernama Oscar Finley ini selalu rapi mengenakan jas setiap hari di kantor hukumnya yang tidak selalu kedatangan client. Sekalinya ada client pun, bayarannya suka nunggak. Meski begitu, dia tetap jaga image dengan dandan rapi karena tahu bahwa orang cenderung lebih suka menilai pertama kali dari penampilan. Dan penampilan lah yang membuka peluang baru sekaligus menutup kesempatan.

Not much of a view, but David liked it anyway. It represented an exciting change in his life, a new challenge. It meant freedom. (p. 82)

Karakter tokoh David ini mirip dengan karakter Michael di novel John Grisham yang berjudul The Street Lawyer. Keduanya sama-sama meninggalkan kehidupan nyamannya untuk terjun ke jalanan. Lanjutkan membaca “[Resensi Buku] The Litigators”

Diposkan pada Review, Review Buku

[Resensi Buku] The Street Lawyer

Paperback Swap

Judul Buku : The Street Lawyer

Penulis : John Grisham

Penerbit : Arrow Books

Tahun : 1998

Jumlah Halaman : 358 hlm.

Michael was in a hurry. He was scrambling up the ladder at Drake & Sweeney, a giant Washington law firm. The money was good and getting better and a partnership was three years away. He was a rising star, with no time to waste, no time to stop, no time to toss a few coins into the cups of panhandlers, no time fora conscience.

But a violent encounter with a homeless man stopped him cold. Michael survived, his assailant did not. Who was this homeless man? Michael did some digging and found a dirty secret and the secret involved Drake & Sweeney.

Soon Michael was in the secret, a thief, on the run from the very dreams he once valued above everything else.


“No one does it better than Grisham. This latest novel is as unputdownable as ever.”

Charles Spencer, Sunday Telegraph

“Fluent and fascinating. Few writers have so much to say, the skills to make reading what they say it to an audience of millions.”

Mat Coward, Independent

“The Street Lawyer opens with the best scene Grisham has ever put on paper.”

John Sutherland, Sunday Times

“Compelling … Grisham is more adept at getting the reader to turn the page than almost any writer working today.”

John Diamond, Daily Mail


Jadi, hari Minggu kemarin saya solo-backpacking ke Paris dan sengaja mampir ke Shakespeare and Company bookstore di dekat katedral Notre-Dame. Keren banget tempatnya. Sayang, saya nggak sempat foto dalamnya karena terlalu penuh pengunjung. Akhirnya foto depannya aja deh! Di sini saya nggak sengaja nemu buku The Street Lawyer karya John Grisham.

DSCN1096
dokumen pribadi

Sebetulnya, udah tahu John Grisham sejak SMA. Saudara saya yang berprofesi sebagai pengacara memberikan ebooks John Grisham karena waktu itu saya sempat tertarik untuk kuliah Hukum. Tapi, saya kurang suka ebooks. Akhirnya, cuma kelarin beberapa halaman buku A Time to Kill deh.

Karena kebetulan kemarin ketemu karya John Grisham, harga murah dan dari Shakespeare and Company bookstore Paris, saya pun tanpa ragu membelinya. Apalagi setelah membaca halaman depan. Ini adalah salah satu buku yang saya beli tanpa mempertimbangkan cover dan sinopsis. Jarang-jarang lho.

Novel ini menceritakan tentang kehidupan Michael Brock, seorang pengacara dengan gaji fantastis di perusahan hukum besar di Washington D.C. bernama Drake & Sweeney.

Suatu hari, ia berada dalam satu lift dengan seorang yang – ia duga tunawisma berdasarkan penampilan dan baunya – bernama DeVon Hardy.

Sejak saat itu, kehidupan Michael Brock tidak sama lagi.

Ketika Michael hendak masuk ke ruangannya, terjadilah tembakan yang ternyata dilakukan oleh DeVon Hardy. Ia lalu menyandera 9 pengacara termasuk Michael di sebuah ruang konferens di kantornya sendiri.

Hardy tidak membunuh siapapun. Ia hanya … anggaplah cuma sekadar memberikan ceramah atas betapa rakusnya orang-orang kaya dan memberi gertakan. Tunawisma atau homeless tidak punya tempat tinggal. Kadang tinggal di bangku taman, kolong jembatan, mobil, bangunan liar; bertarung dengan musim panas ataupun dingin, serta kerasnya hidup di jalanan. Sedangkan orang kaya, bahkan menghabisnya banyak uang yang tidak perlu untuk membeli/menikmati sesuatu bukan atas hal kebutuhan, namun demi prestis semata. Lanjutkan membaca “[Resensi Buku] The Street Lawyer”